Domů / Novinky / Krmení metodou BARF, BARFování….Co to vlastně je?
Kategorie
Připojení k Facebooku
Přihlásit se
Odběr novinek

Krmení metodou BARF, BARFování….Co to vlastně je?

Super Dog - Barf, Barfování. Co to je? - e-superdog.cz    Velmi častá otázka mnoha majitelů zvířat, ptajících se svého veterináře je : "Čím mám živit svého zvířecího miláčka?"

Jelikož je mnoho možností čím krmit, o to větší je to dilema.

Můžeme krmit komerčními potravinami v suché i mokré podobě, různými            masovými    konzervami, nebo vařeným jídlem, které majitel připraví doma.         

 

Z tohoto článku se dozvíte, co je BARF dieta, jestli je vhodná pro každého psa

a    plemeno.

Vysvětlím také, jaké jsou zdravotní výhody barf diety pro psa a kočku

a jaké jsou jeho vedlejší účinky. 

 

Psi a kočky jsou dravci.

Jejich předci, divocí psi a kočky se živili syrovým masem, který je základem

moderní stravy pro zvířata BARF. 

BARF založena na krmení syrovými masnými výrobky, kostmi, v menší míře syrovou zeleninou a ovocem. Potrava je bohatá na tuky a bílkoviny, což je hlavním zdrojem energie pro zvířata.

Barf je kontroverzní strava z hlediska veterinární medicíny. Mezi veterináři má jak příznivce, tak odpůrce.

Ačkoli barf poskytuje větší množství nutričních hodnot než jiné stravy, má také své nevýhody (pravděpodobně jako každá strava).

 

Co je BARF?

Dieta BARF je zkratka pro anglický název "Biologically Appropriate Raw Food", což znamená "biologicky vhodné syrové potraviny". Základem této stravy jsou syrové produkty živočišného původu, které nejsou průmyslově zpracovány a přírodní produkty často s přídavkem vybraných druhů ovoce a zeleniny.

 

Ve většině případů neexistují žádné rasové nebo věkové omezení pro psy/kočky, akorát je důležité, aby se pro každé zvíře zvolil vhodný způsob přechodu na novou dietu.

Výhody použití syrové stravy BARF

1. Užívání jídla, kterému je trávicí systém fyziologicky přizpůsoben.

2. Nižší obsah sacharidů, a tím snížená depozice plaku, lepší zubní zdraví.

3. Zdravější kůže, krásná lesklá srst s hlubší barvou, tlustá, měkká a bez nepříjemné vůně.

4. Přítomnost přírodních enzymů, vitamínů a minerálů, které jsou při přípravě jídla ztraceny.

5. Vyšší stravitelnost trávicího obsahu (hustší výkaly s méně intenzivním zápachem).

6. Ovlivňuje přínos pro imunitní systém, snižuje výskyt zánětů a alergií.

7. Ztráta tuků a růst svalů.

 

Jaké jsou nevýhody BARF a vedlejší účinky?

Stejně jako u každé stravy, kromě výhod, zde můžeme najít i nevýhody:

  • Riziko infekce vnitřními parazity. Složky krmiv nejsou vystaveny tepelnému ošetření, v důsledku čehož se parazity nevylučují.
  • Možnost infekčních onemocnění, jako je Aujeszkyho choroba.
  • Vyšší pravděpodobnost hyperparatyreózy.
  • Riziko obstrukce v gastrointestinálním traktu, zácpa, možnost udušení v okamžiku podávání kostí.
  • Poruchy chování spojené s nadměrným příjmem bílkovin.
  • Nevýhodou je skutečnost, že jde o časově náročnou stravu.

 

Krmivo, které se tepelně upravuje je chudé na minerály, přírodní enzymy a vitamíny, protože při každé tepelné úpravě ztratí potrava svou hodnotu.

Navíc nemůžeme plně vyvážit správnou dávku krmiva pro naše zvíře, která závisí na způsobu života, rase a velikosti.

Plně komerční potraviny jsou plně vyvážené, ale také se liší od BARF. Všechny suché komerční potraviny obsahují aditiva ve formě pigmentů, zlepšující chuť a vůni a konzervační látky.

Energie, kterou zvíře získává při konzumaci takového jídla, pochází převážně ze sacharidů.

 

Dieta BARF se zaměřuje na zdroj energie z bílkovin a tuků, je bohatá na minerály, vitamíny a enzymy, které jsou uchovávány v nezměněné podobě a současně je to potravina, pro kterou jsou zvířata fyziologicky přizpůsobena.

 

Z klinického hlediska však BARF nese riziko infekčních onemocnění.